Задршката на течности на лицето и тело, нормално се присутни кај жени пред менструалниот циклус и кај сите луѓе во подоцнежните години.Причините за појава на невообичаените и постојани отоци можат да бидат многу (хормонален дисбаланс, рамни стапала, бубрежни, срцеви заболувања, алергии, хелико ...